Història

Orígens

L’origen de Vilanova de Sau cal buscar-lo a principis del segle XI, en la fundació de l’església de Santa Maria (1025), però amb tota seguretat aquest indret ja era poblat des de molt abans, igual que altres llocs de la vall, com ho testimonien les restes arqueològiques dels jaciments propers. I amb més claredat ho trobem també al topònim Sau d’origen llatí (sau-sauva-seuva-selva silva = bosc), indicador de la ubicació feréstega i poc freqüentada d’aquest racó de les Guilleries.

Des que l’any 1963 les aigües del Ter van submergir divuit quilòmetres de la vall del Ter i també el poble de Sant Romà de Sau, del qual només podem veure avui el campanar romànic de l’església —indicador popular de l’estat de les reserves hídriques del país—, la fesomia i el tarannà de Vilanova de Sau va canviar.

Paisatge

L’annexió de part de l’antic terme municipal de Sant Romà de Sau, sota la cinglera de Tavertet, al ja extens terme de Vilanova de Sau (58 km2) va configurar una unitat paisatgística i geològica de primer ordre, on la riquesa faunística i botànica ha fet d’aquest bell municipi un recurs preuat i valorat que ha portat a declarar la totalitat del terme com a Espai natural dintre de la Xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona, amb la denominació d’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. 

Accés a Vilanova de Sau

La forma més fàcil d’accedir a Vilanova de Sau és prenent com a punt de partida l’Eix transversal de Catalunya (C-25) i agafar alguna de les sortides que tenen com a destinació Vilanova de Sau i l’embassament (sortides 187 i 195). També és possible accedir-hi des de Rupit a través d’una pista asfaltada de 18 quilòmetres que recorre els peus de la cinglera de Tavertet fins a la presa de Sau i que passa per bells paisatges de boscos exuberants. Un altre accés és des de la carretera BV-5213 que porta al parador de turisme Vic-Sau a través d’una altra pista asfaltada de 7 quilòmetres que voreja el pantà i que ens deixarà prop del poble. 

Economia

Vilanova ha adaptat eficientment la seva economia tradicional, basada en la ramaderia, l’agricultura i l’explotació forestal, amb una oferta turística de qualitat, amb allotjaments de totes les categories i un nombre important d’establiments de restauració. També ofereix la possibilitat de practicar activitats a la natura, d’oci i esportives que van des del senderisme als esports aquàtics. 

Més informació

Guia mapa Ed. Alpina - Guia Espai Natural Guilleries- Savassona

web: Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Darrera actualització: 31.01.2020 | 11:58
Darrera actualització: 31.01.2020 | 11:58